Novinky Promo akce2
logo CODEWARE
Domů Potisk etiket a karet Řešení Blog Servisní středisko

Rezistivní vs. kapacitní dotykový monitor

Dotykové monitory. Používají se nejčastěji u pokladen supermarketů a v restauracích, ale také v telefonech, tabletech, bankomatech, informačních kioscích, automatických pořadnících na poštách a úřadech a v mnoha dalších aplikacích. Víte, že existuje více typů dotykové technologie a víte, že každá se hodí na něco jiného?

V tomto článku přinášíme porovnání dvou nejčastěji používaných typů dotykových monitorů.

Odporový / Rezistivní dotykový monitor

  • Používají jej chytré telefony staršího data výroby, najdete jej v automobilových navigacích.

  • Je výborný, budete-li na monitor klepat. Vůbec se nehodí, budete-li na monitoru něco posouvat (například jezdec pro posunování obrazovky).

  • Narozdíl od kapacitního, rezistivní displej není náchylný na vlhkost, neztratíte možnost ovládat politý monitor.

  • Lze jej ovládat velmi přesně pomocí tzv. stylusu, nebo jakéhokoliv předmětu s ostrou hranou (ne příliš ostrou samozřejmě, nechceme rozkrájet displej).

Na povrchu displeje se nachází pružná membrána, která je zevnitř pokrytá velmi tenkou kovovou vrstvou. Pod membránou je další vodivá vrstva, která je pevná. Mezi vrstvami se nachází velmi tenká vzduchová mezera vymezená podpěrami, které od sebe obě vodivé vrstvy izolují. Při dotyku se horní vrstva mírně prohne, dotkne se té spodní a v daném místě začne procházet elektrický proud. Na základě analýzy velikosti proudů pak vyhodnocovací jednotka vypočítá polohu bodu dotyku. Ovládat displej vybavený touto technologií je možné prakticky čímkoliv – typicky je to stylus, ale může to být třeba i prst v rukavici (pak už ale obyčejně narazíme na velikost ovládacích prvků uživatelského prostředí).


Kapacitní dotykový monitor

  • Používají jej již prakticky všechny chytré telefony (schválně - kdy naposled jste u telefonu viděli stylus?). Je pravděpodobné že tento typ displeje bude používán stále častěji na úkor odporových.

  • Narozdíl od odporového, na displej není nutné tolik tlačit, klepnutí je zaregistrováno už při jemném doteku.

  • Kapacitní displeje mají funkci multitouch, lze tedy snadno posunovat (slide) a zvětšovat/zmenšovat (zoom).

  • Dámy a dívky, které byly zvyklé psát nehty, si musí zvyknout na psaní bříškem prstu.

  • Povrch monitoru je nutné udržovat čistý a suchý. Nepřejte si zažít, co dokáže se spuštěným programem udělat jediná kapka vody, stékající po monitoru shora dolů!

Funkčnost takového displeje je založená na vodivosti lidského těla. Povrch displeje je pokrytý vodivou vrstvou. Při dotyku prstem ruky vznikne mezi okraji displeje a vodivou rukou kapacita, přes kterou se uzavře elektrický obvod. Kontroler potom analýzou vzniklých kapacit přesně určí polohu prstu. Výhodou použití této technologie je vysoká mechanická odolnost displeje. Nevýhodou je, že na ovládání musí být použit elektricky vodivý předmět.

Potřebujete pomoci s výběrem vhodného monitoru? Neváhejte kontaktovat naše obchodní oddělení.

logo