Novinky Promo akce2
logo CODEWARE
Domů Potisk etiket a karet Řešení Blog Servisní středisko

Thermal Smart Control - inteligentní ovládání teploty tiskové hlavy

Tiskárny čárových kódů tchajwanského výrobce TSC mají již několik let jednu zajímavou vlastnost, které si na první pohled málokdo všimne. Je to inteligentní ovládání teploty každého jednotlivého bodu tiskové hlavy "Thermal Smart Control". Jak tento mechanismus funguje, a jaké jsou jeho výhody?

Podívejme se, jak funguje běžná tepelná hlava obvyklé tiskárny čárových kódů. Pro vykreslení čáry o tloušťce 3 body je potřeba, aby jeden konkrétní bod tiskové hlavy byl v pěti po sobě následujících časových cyklech ideálně poprvé vypnutý, potom třikrát zapnutý, a nakonec opět vypnutý. Ve skutečnosti to ale je jinak, teplota zahřívaného bodu má setrvačnost. Ve druhém časovém cyklu ještě není tak teplý, jak by to mělo správně být. Zatímco v pátém časovém cyklu, kdy má být bod už vypnutý, ještě dobíhá chladnutí z předchozího zapnutého stavu.

Všimněte si také, že celková teplota tiskové hlavy neustále roste. Již po krátké době tak dojde k jejímu přehřátí. To má zásadní vliv na životnost tiskových bodů.

Na druhém obrázku vidíme, jak funguje Thermal Smart Control v praxi. Procesor tiskárny se podívá na celou nálepku, která se má tisknout, dříve, než se začne skutečně něco dít. Pomyslně ji rozdělí na časové pásy, jak bude jednotlivé body tiskové hlavy při následujícím tisku zapínat a vypínat. A celou matici pozmění. Tiskové body, které byly v předchozím cyklu vypnuté a v současném cyklu se mají zapnout, zapne o malinko dříve a nechá je zapnuté o malinko déle, než jak by to mělo být čistě technicky. Tiskové body, které byly zapnuté už v předchozím cyklu, zapne na kratší dobu, protože tyto už nějakou teplotu mají. A pokud se jedná o tiskový bod, který je v současném cyklu zapnutý, ale v příštím časovém cyklu už má být vypnutý, vypne jej procesor tiskárny mnohem dříve, než jak říká tisková matice.

Procesor tiskárny využívá tepelnou setrvačnost a díky tomu je čára, která má být široká 3 tiskové body, skutečně vykreslena třemi plnými body. Navíc, teplota tiskové hlavy po celou dobu zůstává konstantní, nezvyšuje se tak, jak je to obvyklé u termotiskáren jiných značek.

Jak již bylo zmíněno, tiskárna pro ovládání tiskové hlavy ve výsledku spotřebuje méně energie, než kdyby tiskla obvyklým způsobem. V průměru se spotřeba sníží na 60% - 80% původní hodnoty. Díky tomu, že se tisková hlava nepřehřívá, několikanásobně se prodlužuje její životnost. To je velká úspora, uvědomte si, že tisková hlava je ta nejdražší součást každé termotiskárny!

Takže suma sumárum, pořídíte-li si pro tisk čárových kódů tiskárnu značky TSC, ušetříte každý měsíc nějakou tu korunku za spotřebovanou elektřinu, každý rok nějakou tu tisícovku za nenakoupené tiskové hlavy, a - jako bonus - Vaše nálepky budou mít výrazně ostřejší potisk. No nekupte to!

 

logo