Novinky Promo akce2
logo CODEWARE
Domů Potisk etiket a karet Řešení Blog Servisní středisko

2D kódy

Potřebujete začít používat čárové kódy a nevíte si rady? Více info najdete na stránkách GS1 Czech Republic.

Nejpoužívanější 2D symbologie:

QR Code

qrcodeNázev odvozen od Quick Response Code. Jeho výhodou je možnost čtení obyčejnou kamerou např. v mobilním telefonu a to z jakéhokoli směru. Je vybaven pokročilou metodou korekce chyb čtení. V současné době je využíván masově hlavně ke snadnému přenosu datových struktur z tištěných médií do mobilních zařízení (např. vizitky, URL adresy, platební příkazy, atd.). Kapacita kódu může být až 7089 číslic, až 4296 alfanumerických znaků, 2953 bajtů, 1817 japonských znaků kandži.

 


Aztec Code

aztec codePřesto, že je patentovaný, je uvolněn pro všeobecné použití. Je to jeden z nejmenších 2D kódů, navíc nepotřebuje okolo sebe volné místo při tisku. Může dosahovat rozměrů až 151×151 pixelů, což umožňuje zakódovat až 3832 číslic, 3067 písmen nebo 1914 bajtů dat.

 

 

 


Data Matrix

datamatrixJe 2D kód vysoce odolný proti poškození díky jeho kontrolním kódům. Hlavní výhodou je jeho velikost, kdy např. 50ti znakový kód zabere pouze 2-3mm2 . Další výhodou je, že je čitelný už při kontrastu tisku 20%, což umožňuje vypalovat jej pomocí laseru s velikostí bodu 300mikrometrů např. na lékařské nástroje. Maximální velikost uložené informace v kódu je až 2 335 alfanumerických znaků.

 

 


MaxiCode

maxicodeMaxikode je kód navržený pro Americkou poštovní službu UPS. Bývá také často označován jako UPS code. Umožňuje uložit až 93 znaků, dohromady lze zřetězit až 8 kódů pro větší počet znaků. Kruhový střed slouží k zaměření kódu při automatizovaném čtení.

 

 


PDF417

pdf4172D kód založený na složených lineárních kódech. Je používán hlavně v letectví pro identifikaci palubních lístků, ale také jinde. Je složen z 1 až 30ti řádků označovaných jako codewords. Každý řádek (codeword) obsahuje zakódované číslo 0 až 928 včetně. Text je do kódu překládán pomocí mechanizmu Base928 kdy se používá 900 kódů pro text a 29 kódů pro speciální funkce. Toto kódování umožňuje, že každý řádek může obsahovat jeden nebo dva znaky, Skupina 5ti řádků může obsahovat až 6 bajtů, 15 řádků a 44 číslic.

Hlavní výhodou tohoto kódu je, že může být čten lineární laserovou čtečkou.

logo