Novinky Promo akce2
logo CODEWARE
Domů Potisk etiket a karet Řešení Blog Servisní středisko

Také Vás čeká v práci s tabákovými výrobky přechod na čtení DotCode? A jste na to připraveni?

Nově zaváděná směrnice Evropské unie o tabákových výrobcích stanovuje značení tabákových výrobků tak, aby bylo snadné jejich sledování a snížil se tak oběh výrobků, které nejsou v souladu se směrnicí a dalšími právními předpisy pro kontrolu tabáku. Na každé jednotlivé krabičce cigaret či jednotlivém balení tabáku tudíž bude muset být unikátní identifikátor.

Pro cigarety a tabák k ručnímu balení cigaret musí být systémy zavedeny do 20. května 2019, pro všechny ostatní tabákové výrobky pak do 20. května 2024.


Proč používat právě DotCode?

Datovým nosičem může být buď 2D kód - Datamatrix a nebo bodový kód - DotCode.
 

Vzhledem k tomu, že tento kód lze tisknout pouze během balení na výrobní lince, může být takováto identifikace problematická. Tato 2D symbolika byla navržena pro vysokorychlostní tisk přímo na produkty, buď inkoustovými tryskami či laserovým paprskem. Hlavní výhodou aplikace bodového kódu je schopnost tisknout jej v čitelné kvalitě při rychlosti až 2000 výrobků za minutu.

 

Další výhody DotCode

  • flexibilita - kód nemusí být jako ostatní 2D kódy pouze čtvercového, ale i obdélníkového tvaru
  • vysoká schopnost korekce chyb - kód byl navržen tak, aby toleroval chybějící či špatně umístěné body/tečky bez obětování integrity čtení
  • počet znaků je teoreticky neomezený
  • podporuje standardy GS1


DotCode nenajdeme pouze v tabákovém průmyslu, setkat se s ním můžeme i ve farmaceutickém průmyslu či při výrobě nápojů. Je tedy nasnadě, že při koupi nové čtečky je třeba zohlednit, zda DotCode umí číst, či nikoliv. Je totiž pravděpodobné, že dříve či později se tato schopnost bude hodit. Zvlášť, když cenově se neliší od těch, které DotCode neumějí.

Z našeho portfolia doporučujeme tyto terminály:


V případě čteček kódů doporučujeme tyto modely:

 

Podívejte se na test čtení DotCode pomocí mobilního terminálu CipherLab RK25


Obraťte se na nás, rádi Vám pomůžeme s výběrem vhodného zařízení.

 

Nakonec existuje ještě jeden motiv pro koncového prodejce takovou čtečku mít. V centrálním registru si ověříte, že nakoupené cigarety jsou z legálního zdroje.

 

 

Více informací ke sledovatelnosti tabákových výrobků najdete ZDE.

 

 

 

 

 

logo