Novinky Promo akce2
logo CODEWARE
Domů Potisk etiket a karet Řešení Blog Servisní středisko

Monitory s konstrukcí Trueflat

Obrazovka typu Trueflat je obrazovka bez rámu. Překvapivě si pod takovým popisem málokdo umí představit, co to ve skutečnosti znamená. Přitom téměř všechny dotykové monitory v nabídce CODEWARE mají právě konstrukci Trueflat.

Použijeme příkladu s chytrým telefonem. Rozdíl mezi monitorem Trueflat a klasickým LED monitorem počítače se tak dá popsat velmi názorně. Podívejte se na následující obrázek, kde jsou vedle sebe přes deset let starý mobilní telefon a běžný model současnosti. Nebo se podívejte na svůj vlastní mobil. Okamžitě Vám bude jasné, co pojem Trueflat znamená.

               

Ještě nic? No dobře, tedy s nápovědou. Doslovný překlad anglického true flat je "skutečně plochý". Tak co, už víte?

Správně! Monitor s konstrukcí Trueflat nemá po obvodu žádný rám! Celou obrazovku tvoří jedna souvislá plocha z tvrzeného skla nebo sklu podobného polyakrylátu. Hlavní přednost obrazovky Trueflat je zřejmá: pokud ji nedopatřením polijete vodou, nic hrozného se nemůže stát. Voda prostě steče dolů, nemá kam zatéct. Další předností tohoto typu monitoru je jeho snadná omyvatelnost, a tedy stejně dobrá viditelnost i po mnoha letech používání. Běžná obrazovka LED, kterou umýt nemůžete, je po nějaké době posetá drobnými zaschlými kapkami všeho možného. Kdoví, odkud se berou, ale nevyhnete se tomu. Do třetice, kromě větší odolnosti a lepších zobrazovacích vlastností, svou roli hraje také design. Trueflat monitor zůstává pořád krásně čistý a lesklý. U obvyklé obrazovky s rámem se oblasti u hran a v koutech po nějaké době zanesou špínou, kterou už jednoduše neodstraníte. Neříkejte, že Vám vůbec nevadí, když takovou obrazovku Vaší pokladny denně vidí několik stovek až tisícovek Vašich zákazníků!

Už jednou v minulosti nás napadlo použít mobilní telefon jako etalon pro názornější vysvětlení některé vlastnosti zboží, které prodáváme.
Tehdy si u nás zákazník koupil několik mobilních terminálů CipherLab RS30. O několik dní později poptával dodání stylusů. To jsou takové ty tužky, co se s nimi ťuká do dotykového displeje. Problém byl v tom, že výrobce žádné stylusy pro RS30 nevyrábí. A proč by také měl? Přístroj se ovládá prsty - stejně jako každý jiný smartphone s OS Android.
Mohli jsme na zákazníkovu poptávku reagovat způsobem: "Prosím Vás, pane, zkuste si vzpomenout, kdy naposledy jste u Vašeho mobilního telefonu používal stylus?" Ale takový způsob odpovědi nám přišel nemístný. Zákazník na druhé straně telefonní linky není hloupý. Určitě má letité zkušenosti s používáním podobných přenosných terminálů. U všech se vždy používal stylus, u mnoha z nich je to tak dodnes. Jeho požadavek je úplně logický. Jenom je jeho pracovní náplní něco úplně jiného, než sledovat nejnovější vývojové trendy v oblasti mobilních terminálů a čteček čárových kódů.
Namísto nevychované jednoduché otázky, která by do věci okamžitě vnesla jasno, věnovali jsme raději deset minut vysvětlování rozdílů mezi dříve používanými rezidentními dotykovými obrazovkami a dnešní kapacitní technologií, důvodům, proč stylus nemůže být jednoduchá plastová tyčinka, jak tomu bylo dříve, ale něco vodivého a určitě několikanásobně dražšího, než jak očekává, a jestli stylus opravdu potřebuje a tedy jestli máme nějaký začít shánět.

Monitory s obrazovkou v rámu postupně z trhu zmizí. Není to poprvé, kdy nám vývoj technologií u mobilních telefonů ukázal budoucí trend u příbuzných oblastí, a nebyly to jenom dva uvedené příklady kapacitního dotykového panelu nebo konstrukce monitoru Trueflat. Uživatelů chytrých telefonů je řádově více, než uživatelů počítačů, elektronických pokladen nebo mobilních terminálů, v tom to je. Pokud se obrazovka Trueflat tak jasným způsobem prosadila u telefonů, nebude to u dotykových monitorů jinak.

logo