Novinky Promo akce2
logo CODEWARE
Domů Potisk etiket a karet Řešení Blog Servisní středisko

Čtečky pro připojení k CNC strojům

Průmyslová automatizace v současnosti již není výsadou pouze velkých firem. I střední a menší firmy také řeší automatizaci s CNC stroji. Každá společnost, která použije CNC stroje, se stává přesnější, rychlejší a konkurenceschopnější.

CNC stroje dodávají různí výrobci. Například Stäubli, FANUC, KUKA, Yaskawa, ABB, Siemens, Beckhoff, SMC, SICK, EUCHNER, Allen-Bradley a další…

Ke zrychlení a zpřesnění automatizace u CNC strojů je možné dodat čtečku kódů. Dodávají se převážně čtečky 1D/2D kódů, protože v současnosti již i čtečky 1D/2D kódů dosahují dobrých cenových relací a tyto čtečky nejsou tak choulostivé na mechanické otřesy jako dříve dodávané laserové 1D čtečky.

Čtečky Vám tedy přečtou 1D/2D kód, který spustí další akci CNC stroje. Proto musí čtečka s CNC strojem komunikovat přes rozhraní CNC stroje. Ta jsou různá, podle značek CNC strojů.

CNC stroj může být se čtečkou spojen pomocí rozhraní:

  • Profinet
  • RS-232
  • USB

Profinet rozhraní

PROFINET je definován organizací PROFIBUS a PROFINET International (PI) a je podporován klubem INTERBUS. Od roku 2004 je součástí standardů IEC 61158 a IEC 61784. PROFINET je průmyslové komunikační rozhraní určené pro řídící systémy v oblasti průmyslové automatizace. Profinet je vystavěn na základech průmyslového Ethernetu, pracuje tedy s IT standardy TCP/IP.

Rozhraní PROFINET není přímo rozhraním, které mají čtečky čárového kódu. Nasazení se řeší pomocí převodníků PROFINET, které jsou doporučovány k jednotlivým typům snímačů společností jako ZEBRA, Honeywell, Datalogic.

RS-232 rozhraní - Recommended Standard 232

Jedním z nejstarších, ale stále oblíbených komunikačních protokolů používaných v průmyslu a komerčních produktech je RS-232. Je pravděpodobné, že většina z nás pozná standardní 9pinový kabel DB9. Používal se k připojení různých zařízení – tiskáren, modemů, CNC strojů. V současnosti se stále vyskytuje pro zapojení periferií do CNC strojů.

USB rozhraní – Universal Serial Bus

Je v současnosti nejpoužívanější sběrnice. Nahrazuje dříve používané způsoby připojení (sériový a paralelní port, PS/2, Gameport apod.). Používá se v praxi v módu USB – VCOM (USB virtuální sériový port) nebo USB-HID (Human Interface device) neboli emulace klávesnice.

CODEWARE má s připojením čteček k CNC strojům zkušenosti a proto Vám doporučí potřebný typ zařízení a pomůže nakonfigurovat zařízení s různým typem rozhraní.
logo