Novinky Promo akce2
logo CODEWARE
Domů Potisk etiket a karet Řešení Blog Servisní středisko

How to e-shop for EET? Simple: cancel card payments! ... Actually, not again.

Ve středu příštího týdne odstartuje 2. vlna EET, která se mimo jiné dotkne většiny internetových obchodů. Udělejme si tedy jasno v tom, jak bude probíhat akceptace plateb kreditními kartami.


Nejistotu podnikatelů s internetovým obchodováním v posledních měsících lze shrnout následovně:

Červenec 2016 - EET se na internetové obchody nevztahuje.
Až do léta 2016 bylo vše jasné a logické. Platba kartou je bezhotovostní platba, takže EET se na tento typ prodeje vůbec nevztahuje.

Srpen 2016 - EET se vztahuje na internetové obchody
Dne 31. srpna 2017 však Generální finanční ředitelství (GFŘ) zveřejnilo první verzi metodiky evidence tržeb, která platby kartou do povinnosti elektronické evidence výslovně zahrnula. Vycházelo se přitom ze zjednodušené představy, že internetový obchodník vám vystaví daňový doklad v okamžiku, kdy platíte kartou, a peníze vám z účtu strhne přímo ten, u koho nakupujete.

Listopad 2016 - EET se na většinu internetových obchodů nevztahuje.
Samotné GFŘ ve své aktualizované metodice EET znevěrohodnilo svůj původně jasný letní verdikt o platbách kartou, když připustilo, že se vlastně jedná o bezhotovostní platbu prostřednictvím třetí strany. Což ve skutečnosti je, protože peníze z vašeho účtu strhne platební brána třetí strany, která je následně převede na účet obchodníka.
Ministr financí si uvědomil, že problém je poněkud složitější, než si myslel, a proto na konci listopadu přišel s návrhem vyjmout internetové obchodování z EET. V praxi dochází k případům, kdy platební brána platbu nejprve přijme, ale pak ji kvůli problémům s platební kartou vrátí na účet plátce. Může se například stát, že platební karta je odcizena, její majitel platbu neautorizuje a další podobné situace. Ministr financí přišel s návrhem vyjmout internetové obchody z EET pouhý týden před spuštěním první vlny.


Leden 2017 - technicky to nelze provést
Ministrův návrh na vynětí internetových obchodů z EET neprošel. Po hlasování v parlamentu 13. ledna 2017 zůstala internetovým obchodům jediná možnost, jak zákon o EET neporušovat. Nepřijímat platby kartou, protože online platby přes GoPay, PayU a další zprostředkovatele nejsou pro metodiku EET technicky proveditelné.


Únor 2017 - s komplikacemi, ale funguje to
Konečně 3. února 2017 vydalo GFŘ informaci, že v případech, kdy to není technicky možné, lze tržbu evidovat až po provedení platby zákazníkem - například při vyřízení objednávky. Pokud zaevidujete online platbu v EET, ale peníze vám ani po několika týdnech od zprostředkovatele platby na platební bránu nedorazí (kvůli výše zmíněným problémům s platební kartou), musíte to řešit opětovným zaevidováním platby v EET, ale se zápornou hodnotou.
Závěr, který vás ohledně online plateb zajímá, však zní: funguje to.

Smutné na celé věci je, že tak důležité změny dělají státní orgány velmi krátce před účinností zákona. Kdybychom například měli ustanovení, že poslední změny zákona mohou být přijaty nejpozději dva měsíce před jeho uvedením v platnost, nedocházelo by ke zbytečnému spěchu ve vývoji a nejistotě pro hospodářské subjekty, kterých se zákon týká.

 

logo