Novinky Promo akce2
logo CODEWARE
Domů Potisk etiket a karet Řešení Blog Servisní středisko

Začínáme s RFID

Začínáte s RFID? - základní průvodce technologií RFID pro ty, kteří s ní začínají

Určitě jste slyšeli, že přechod na RFID frekvenci Vám umožní naskladňovat a vyskladňovat během pár sekund, že můžete dohledat chybějící položku ve skladu do půl minuty, a že ušetříte až 30% nákladů na skladování nebo při monitorování práce ve výrobě. Ano, toto vše Vám může RFID splnit. Musíte ale také vědět nějaké věci do začátku, abyste si správně vybrali, co přesně chcete, případně se vyhnuli chybám nebo i zjistili, zda a kdy je ve Vašem případě investice návratná.

Co Vám RFID umožní?

    • rychlejší manipulaci se zbožím a eliminaci chyb
    • hromadné automatické snímání objektů
    • zvýšení úspor redukováním nesprávných dodávek
    • snížení celkových nákladů
    • přesné skladové informace, řízení zásob
    • ochrana zboží před odcizením
    • monitorování práce ve výrobě
    • dodatečné upřesňování informací
    • načítání bez přímé viditelnosti
    • mnohočetné snímání v jednom okamžiku
    • odolnost vůči teplotě, vlhkosti a vlivům okolního prostředí a výrobních postupů a technologií
    • několikanásobně větší kapacita nesené informace

Jaký materiál „si rozumí“ s  RFID?

Ideální je požívat RFID v oboru, kde výrobek i jeho obal jsou pro RFID „průsvitné“ a je tedy možné jednou anténou načíst veškeré zboží na paletě. Vhodný materiál jsou nevodiče. Bez problémů je tedy možné označovat vše, čím RFID vlnění projde. Ideálně papír, plast, dřevo, sklo. Naopak problémy mohou znamenat kovové materiály a většina tekutin. Vzhledem k častějšímu používání RFID v automotive průmyslu, nastal tlak na bezproblémové načítání kovových komponentů. Výsledkem je tag s „odstupem“, tj. malou vrstvičkou nevodivého materiálu, která umožní fungování etikety i na kovu. Takovou etiketu je možné použít i na některých tekutinách. Dalším způsobem je použití nikoliv nálepek, ale tagů. Tagy mohou mít různé způsoby upevnění, například visačka na drátu, samostahovací páska nebo  přilepení lepidlem nebo silikonem. Přesto je nutno počítat s tím, že ačkoliv byl nalezen vhodný způsob, jak označit a číst kovový výrobek, tak tag schovaný za ním je pro anténu neviditelný. Pak je nutno číst z více stran, tj. přidat antény. Někdy také pomůže změnit okamžik čtení, kdy ještě anténa vidí všechny výrobky nebo i změnit dobu čtení nebo změnit balení při expedici. Přesto na většinu problémů v RFID existuje řešení.

Nálepky nebo tagy?

Smartlabel je nálepka s čipem a anténou, která je potisknutelná  v RFID tiskárně. Může tedy zároveň nést klasicky kód, jako obyčejná etiketa. Je to vhodné v okamžiku, kdy část řetězce ještě nepracuje s technologií RFID. Nálepky mohou mít i user bank – část paměti, kam můžete zapisovat. Nebo naopak pracujete s unikátním číslem, které nese buď etiketa (smartlabel) nebo tag.
Tagy žádné vnější rozlišení nenesou. Mají rozličné tvary a velikosti. Výše uvedené nálepky a tagy baterii neobsahují. Označují se jako pasivní. Některé tagy ale baterii obsahují, označují se jako aktivní. Tím pádem se razantně prodlužuje vzdálenost čtení. Třeba i na 50 a více metrů.

Jaké frekvence se v RFID používají a v jakých oborech?
  • Frekvence LF (125 + 135kHz) - málo používané, dosah maximálně 50 cm, používané především u vchodových zabezpečení nebo jako identifikační karty pro zaměstnance či zákazníky.
  • Frekvence HF (13,56 MHz) - dosah do 30 cm, používané u vchodových zabezpečení nebo do karet, ale částečně i v průmyslu jako označení dílů ve výrobě. V současnosti se norma NFC patřící pod HF rozšiřuje pro placení a identifikaci v mobilech.
  • Frekvence UHF (860-960 MHz) – jako první dostala mezinárodní standardizaci a díky této unifikaci se pustilo do výroby hodně výrobců po celém světě. Stala se rozšířenou a relativně levnou. Druhá výhoda je dosah. Velká anténa (25 cm) vidí větší tag (8-10 cm) až na 15 metrů. Ale standardně se počítá s dosahem v jednotkách metrů. Stala nejpoužívanější v obchodě, ale třeba i v trasování nebo ve výrobě. Většina řešení pro RFID u nás v Codeware se váže na UHF frekvenci.
  • Frekvence mikrovlnná (2,45 a 5,8 GHz) - v podstatě nepoužívaná, dosah cca 2 metry, drahý hardware.  
Proč vybrat CODEWARE?

Jako jedni z prvních v ČR se již od roku 2006 věnujeme RFID. Naši technici a programátoři dokáží vytvořit řešení na klíč, kterých máme za sebou již kolem jednoho sta. Kromě toho dokážeme dodávat odběratelům hardware i software pro jejich potřeby i jako komponenty celých řešení. Neváhejte tedy kontaktovat naše obchodníky, proberou s Vámi vaše požadavky a navrhnou řešení.

 

logo